Menu

Om Jan "Tippen"

image

Mindeord over Jan Rasmussen (1946-2008), Idestrup.

”Tippen” er ikke mere. Et af de allermest kendte ansigter i Idestrup, og særdeleshed i B.1938, Jan Rasmussen er død. Han har gennem hele sit liv sat sit trofaste og solide aftryk, hvor han end færdedes, om det var på sin arbejdsplads, i sin fodboldklub eller i lokalområdet Idestrup.

Jan Rasmussen blev som ganske ung uddannet som maskinsnedker hos Snedkermester Poul Rasmussen i Nykøbing F, hvor han arbejdede de første 13 år efter endt uddannelse. Derefter var han små 20 år hos Klemmensen & Nielsen A/S i Øster Toreby. Da den teknologiske tidsalder bankede på døren til de traditionelle håndværksfag, var Jan fremme i skoene. Han tog efteruddannelse i cnc-styring af snedkerimaskiner, og var herefter knapt 10 år ansat hos Duba A/S Nykøbing F. Jan Rasmussen var fagligt meget kompetent og pligtopfyldende samt en vellidt kollega.

I en alder af 23 år, blev Jan i 1970 valgt til B.1938s bestyrelse, her fik man hurtigt glæde af Jan ́s faglige og menneskelige egenskaber. Jan sørgede for at fodboldens vigtigste redskab ”boldene” altid var i orden. De blev passet og plejet som de var hans børn. I starten af 80erne da B.1938 fik pavillonen, det vi i dag kan kalde klubhuset, kom Jan ́s faglige kompetencer for alvor B.1938 til gode. Mange af de skruer og søm der i dag sidder i B.1938s klubhus, har Jan sat i. Det var derfor helt naturligt, at Jan fik ansvaret for klubhusets drift og vedligeholdelse. Denne opgave varetog Jan helt frem til han i 2002 udtrådte af B.1938s bestyrelse. Det var også Jan der havde ansvaret, når banerne om foråret skulle anlægges. Heller ikke her var der plads til unøjagtigheder, det var Jan personligt der afstak den valgte linieretning, for derefter at afsætte vinklen med 30 – 40 – 50. Når dette var gjort, var der pause – og med hvad der dertil hørte.

Der hvor Jan har gjort det største og bredeste indtryk i B.1938, var i forbindelse med sine opgaver som holdleder for især B.1938s herre 1. og 2. hold. I mange år var det Jan der vaskede disse holds spillertøj. Det gjorde han hjemme på Møllevej. Han hængte tøjet til tørre på loftet, lagde det derefter sirligt sammen og pakkede alle tasker, så de var klar til næste kamp, og de var klar! Intet var overladt til tilfældighederne.

Heller ikke i papirarbejdet omkring holdene var der plads til fejl eller unøjagtigheder. Alt blev noteret og ført til protokol. Var der spillere eller træner der ville have oplysninger, fra en enkelt kamp eller en hel sæson, kunne de spørge Jan. Han vidste på minuttet hvornår alle mål var scoret og af hvem. Han havde styr på advarsler og udvisninger, han havde styr på demokratiet når der blev stemt om ”bamsen”,. Han vidste hvem der havde kørt til udekampe, og hvad de havde fået i kørselsgodtgørelse.

Var der nogen i B.1938, der måtte være usikker på diverse turnerings regler, kunne de bare spørge Jan. De fik så et meget kompetent og korrekt svar. Var Jan selv usikker, fik de intet svar, men måtte vente til næste dag, så fik de det!

Jan Rasmussen var ungkarl, og i manges øjne en lidt spøjs fætter, ham der levede sit liv i ”værkstedet” på Møllevej, eller cyklede til B.1938 i sine gule arbejdsbukser, blå T-shirt og grønne arbejdsvest. Jan var ikke en mand med de store armbevægelse og færdigsyede holdninger, men han havde en stor indlevelsesevne i mange forhold både menneskeligt, sportsligt og samfundsmæssigt.

Mange vil huske billedet af Jan, i de glade ”Sydfalster Cup” dage. Når hans arbejde med fordeling af bolde var overstået, og stævnet var i gang, så var Jans plads i teltåbningen, med en øl i hånden. Her nød han livet, med de mange unge mennesker, trænere, ledere og deres fodboldkampe. Eller da B.1938 d.3, august 1988 kunne fejre 50 års jubilæum. Det var ved sådanne lejligheder, Jan virkelig slappede af og nød livet omkring sig.

Ved B.1938s generalforsamling i januar 2000, blev Jan Rasmussen udnævnt til æresmedlem af B.1938. Han havde på dette tidspunkt udført 30 års utrætteligt bestyrelsesarbejde. Jan Rasmussen genopstillede ikke til B.1938s bestyrelse, ved generalforsamlingen i januar 2002.

Selvom han herefter ikke havde nogen praktisk funktion i B.1938,vedblev han med at komme i ”sin” klub når der var festlige lejligheder.
Da Jan i april sidste år, mistede sin storebror Bent, begyndte hans livskraft at svinde. Ved Jans bortgang har Idestrup og B.1938 mistet en meget markant skikkelse. En skikkelse der vil blive husket og mindet med meget stor respekt og varme følelser.

Æret være Jan ”Tippen” Rasmussens minde.

På vegne af Idestrup Boldklub af 1938 v/ Jes V. Larsen (2008)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Folketidende bragte nedenstående artikel den 20. Januar 2010:

Landsbyklub arver 1,4 millioner

Jan “Tippen” Rasmussens hjerte bankede for B1938.

20. Januar 2010, 19:01

 
Næsten 1,4 millioner kroner er boet efter Jan “Tippen” Rasmussen, Idestrup, opgjort til. Og alle pengene er placeret i en fond, der skal støtte ungdommen i Idestrup-klubben B1938, som i år for første gang kan udlodde en portion af midlerne til klubbens ungdomsarbejde.

– Jan Rasmussens levede og åndede for B1938. Han har haft mange poster i klubben, blandt andet været dens formand – og heldigvis nåede vi da også at gøre ham til æresmedlem flere år, før han døde i 2008, fortæller B1938-formand Carl Johansen, der sammen med formanden for B1938’s støtteforening, Klaus Løj, og advokat Morten Jensen udgør den fodsbestyrelse, der skal udlodde millionarven over de næste 30 år.

– På den kommende generalforsamling i B1938 vil vi indkalde forslag til aktiviteter eller anlæg, som den første udlodning i år kan gå til, siger Carl Johansen.

Det var Jan Rasmussens ønske specielt at støtte ungdommen, så vi håber selvfølgelig på gode ideer, der kan komme vort store ungdomsarbejde til gode.

Advokat Morten Jensen fra advokatfirmaet Drachmann i Nykøbing F., der har været bobestyrer – og som også sidder i fondsbestyrelsen – betoner, at Jan Rasmussen har givet fondsbestyrelsen frie hænder med hensyn til udlodningen af midler fra fonden.

Luk